Wat is het capaciteitstarief?

Wat is het capaciteitstarief?

Ontdek alles wat je moet weten over het capaciteitstarief. Leer wat het precies inhoudt en waarom het is geïntroduceerd. Ontdek hoe je het kan beheren en verminderen, dankzij enkele handige tips.

Wat is het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief is een onderdeel van de elektriciteitsfactuur dat in sommige landen, zoals België (sinds Januari 2023), wordt toegepast. Het is een vergoeding die je betaalt op basis van de maximale capaciteit (gemeten in kilovoltampère, kVA) die je op elk moment van de dag nodig hebt.

Het capaciteitstarief werd geïntroduceerd als een manier om de kosten voor het elektriciteitsnetwerk eerlijker te verdelen. Het elektriciteitsnetwerk moet ontworpen en onderhouden worden om te voldoen aan de maximale capaciteitsvereisten van alle aangesloten gebruikers. Voorheen werd de elektriciteitsfactuur voornamelijk bepaald op basis van het verbruik, wat betekende dat twee huishoudens met vergelijkbare jaarlijkse energieconsumptie maar met verschillende piekvermogens dezelfde kosten zouden hebben, hoewel het netwerk voor het ene huishouden meer capaciteit moest bieden.

Met het capaciteitstarief kunnen elektriciteitsleveranciers de kosten van het elektriciteitsnetwerk beter afstemmen op de werkelijke capaciteitsvereisten van individuele gebruikers. Door een tariefstructuur te hanteren die rekening houdt met het piekvermogen dat een gebruiker nodig heeft, worden gebruikers aangemoedigd om hun piekvermogen te verminderen en zo bij te dragen aan een efficiënter gebruik van het netwerk.

Hoeveel bedraagt dit capaciteitstarief?

Het exacte bedrag van het capaciteitstarief voor een Belgisch gezin kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de netbeheerder, het type aansluiting, het gecontracteerde vermogen en de regio waarin je woont. 

Over het algemeen varieert het capaciteitstarief voor een gemiddeld Belgisch gezin tussen de €20 en €50 per maand. Het kan echter hoger of lager zijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Het is belangrijk op te merken dat tarieven en tariefstructuren periodiek kunnen veranderen, dus het is altijd raadzaam om de meest recente informatie op te vragen bij je elektriciteitsleverancier of netbeheerder. Zij kunnen je voorzien van specifieke details met betrekking tot het capaciteitstarief voor jouw situatie.

Hoe hou je de kosten zo laag mogelijk?

Het capaciteitstarief is een vergoeding die je betaalt op basis van de maximale capaciteit die je op elk moment van de dag nodig hebt. Met andere woorden, Hoe meer elektriciteit je op één moment verbruikt, hoe meer je moet betalen. Vaatwasser, oven, wasmachine, TV én haardroger op hetzelfde moment gebruiken doe je dus beter niet.  Om het capaciteitstarief te vermijden of te verlagen, kun je de volgende stappen overwegen:

Verminder je piekvermogen
Het capaciteitstarief is gebaseerd op de hoogste capaciteit die je huishouden of bedrijf op enig moment vereist. Door energiezuinige apparaten te gebruiken, piekverbruik te vermijden en het gelijktijdig gebruik van grote elektrische apparaten te beperken, kun je je piekvermogen verminderen en mogelijk het capaciteitstarief verlagen. 

Optimaliseer je energieverbruik
Bekijk je energieverbruikspatronen en pas ze aan om het energieverbruik gelijkmatiger over de dag te verdelen. Dit kan betekenen dat je bepaalde activiteiten verplaatst naar momenten waarop je minder elektriciteit nodig hebt, zoals ’s avonds of in het weekend. 

 Voorzie je eigen elektriciteit
Zonnepanelen kunnen helpen om het capaciteitstarief laag te houden door de piekvraag van het elektriciteitsnetwerk te verminderen. Wanneer zonnepanelen op een dak energie opwekken, wordt deze energie rechtstreeks gebruikt in het huishouden of bedrijf, waardoor de behoefte aan elektriciteit van het netwerk wordt verminderd. Dit betekent dat er minder vraag is naar elektriciteit op piekmomenten, wanneer het capaciteitstarief meestal van toepassing is.

Logischerwijze zorgt je eigen opgewekte stroom er ook voor dat je persoonlijke piekverbruik lager blijft, want je vraag minder stroom op van het net. Zo daalt je capaciteitstarief.

Installeer energieopslag
Het gebruik van batterijopslagsystemen kan helpen om overtollige elektriciteit die tijdens perioden van lage vraag wordt opgewekt, op te slaan en te gebruiken tijdens perioden van piekvraag. Hierdoor kun je je eigen piekvermogen verminderen en het capaciteitstarief beperken.

Bewust omgaan met energie

Tot slot is het capaciteitstarief een manier om bewuster om te gaan met energie en het elektriciteitsnetwerk minder te belasten. Bij Energea Solutions staan we voor duurzame oplossingen en vinden we het belangrijk om onze klanten te informeren over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energie. We helpen je graag om bewust om te gaan met energie en te besparen op je energierekening. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Samengevat is het capaciteitstarief een vergoeding op basis van de maximale capaciteit die je op elk moment nodig hebt in je elektriciteitsaansluiting. Om deze extra kost zo laag mogelijk te houden, kun je overwegen om je piekvermogen te verminderen door energiezuinige apparaten te gebruiken en het gelijktijdig gebruik van grote elektrische apparaten te beperken. Het optimaliseren van je energieverbruik, bijvoorbeeld door activiteiten te verplaatsen naar momenten met minder vraag, kan ook helpen. Het gebruik van zonnepanelen en thuisbatterij kan je ook een pak kosten besparen. Raadpleeg je elektriciteitsleverancier voor specifieke informatie en mogelijkheden om het capaciteitstarief te beheersen en te minimaliseren.

Zonnepanelen Antwerpen

Vragen bij dit artikel?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Jouw Energea specialist helpt je graag verder met bijkomende informatie of een simulatie op maat van jouw verbruik.