Is een thuisbatterij nog interessant zonder premies?

  • Home
  • Projects
  • Is een thuisbatterij nog interessant zonder premies?

Is een thuisbatterij nog interessant zonder premies?

Eind maart 2023 werden de subsidies voor thuisbatterijen stopgezet door de Vlaamse overheid. Is het daarom niet interessant meer om in te investeren? Zijn er alternatieven? We zetten alles op een rijtje in deze blog

Vanaf 31 maart 2023 zullen keuringsattesten van thuisbatterijen niet langer in aanmerking komen voor een premie. De vrijgekomen middelen zullen worden gebruikt om een andere duurzame energiebron te promoten: warmtepompboilers. Bovendien wordt de premie voor warmtepompboilers verdubbeld van 450 naar 900 euro.

Wil dit dan zeggen dat een thuisbatterij geen goede investering meer is? Integendeel!

Thuisbatterijen zijn populairder dan ooit

Een van de belangrijkste redenen waarom thuisbatterijen zo populair zijn geworden, is de groeiende wens van mensen om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie. Met een thuisbatterij kunnen huiseigenaren de elektriciteit die ze overdag opwekken met zonnepanelen opslaan en gebruiken wanneer ze die het meest nodig hebben, bijvoorbeeld om hun hybride of elektrische wagen op te laden tijdens de nacht. Dit verlaagt de kosten drastisch, vermindert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en zorgt ten slotte voor een gevoel van energieonafhankelijkheid.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een apparaat dat de energie die je zonnepanelen opwekken, kan opslaan. Op deze manier kun je de energie die je niet onmiddellijk verbruikt, bewaren voor later. Als je ’s nachts stroom nodig hebt of op een bewolkte dag, kan je de opgeslagen energie uit de thuisbatterij halen in plaats van stroom van het elektriciteitsnet te moeten afnemen. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij werkt door gebruik te maken van lithium-ionbatterijen, vergelijkbaar met de batterijen in je mobiele telefoon. De thuisbatterij wordt aangesloten op het elektriciteitsnet en je zonnepanelen, en het systeem begint automatisch energie op te slaan zodra de zonnepanelen meer produceren dan je op dat moment verbruikt. Wanneer de zon ondergaat en je zonnepanelen geen energie meer produceren, kun je de opgeslagen energie in de batterij gebruiken. Zo verbruik je minder stroom van het net en bespaar je op je energierekening.

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

Het grootste voordeel van een thuisbatterij is dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Door gebruik te maken van opgeslagen energie kun je de stroom van het net verminderen en daardoor je energierekening verlagen. Bovendien helpt een thuisbatterij om het gebruik van zonne-energie te optimaliseren. Zonder een thuisbatterij gaat de energie die je zonnepanelen opwekken vaak verloren als je niet thuis bent of als de energiebehoefte laag is. Met een thuisbatterij kun je deze energie bewaren en later gebruiken, zodat je er optimaal van profiteert.

Kortom, een thuisbatterij is een slimme investering voor huiseigenaren die willen besparen op hun energierekening en willen profiteren van de voordelen van zonne-energie. Door gebruik te maken van een thuisbatterij kun je de opgewekte energie opslaan en op een later moment gebruiken. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en kun je besparen op je energiekosten. Neem contact op met Energea Solutions voor meer informatie over het installeren van een thuisbatterij bij jou thuis.

Zonnepanelen Antwerpen

Vragen bij dit artikel?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Jouw Energea specialist helpt je graag verder met bijkomende informatie of een simulatie op maat van jouw verbruik.