Tips om te besparen op je energiefactuur

Tips om te besparen op je energiefactuur

Bruikbare tips om bij je eindafrekening niet voor verassingen te komen staan, en minder afhankelijk te zijn van de stijgende energieprijzen.

In een wereld waarin duurzaamheid en kostenbesparing steeds belangrijker worden, is het vinden van slimme manieren om je energierekening te verlagen een waardevolle stap. Hoewel het bekende advies, zoals het verlagen van de thermostaat, zeker effectief is, zijn er ook meer geavanceerde en minder voor de hand liggende strategieën die je kunt toepassen. In dit artikel delen we enkele van deze ingenieuze tips die je kunnen helpen om je energieverbruik te verminderen en tegelijkertijd je portemonnee en het milieu te sparen.

Tip 1: gebruik energiemonitors om grootverbruikers op te sporen

Energiemonitors bieden een glashelder inzicht in je energieverbruik, waardoor je de regie kunt nemen over je stroomgebruik. Met deze tools kun je niet alleen je totale energieconsumptie volgen, maar ook ontdekken welke apparaten de grootste boosdoeners zijn. Dit stelt je in staat om gerichte maatregelen te nemen, zoals het vervangen van energieverslindende apparaten of het heroverwegen van je dagelijkse gewoonten.

Op deze manier zou je zo maar eens kunnen ontdekken dat je oude diepvries tot €200 meer vebruikt op jaarbasis dan een nieuwer model. Een nieuw model aanschaffen is dan op enkele jaren al terugverdiend. 

Tip: Er bestaan energiemonitors om je hele net te analyseren, maar je kan ook kleinschalig beginnen met een slimme stekker. Die vindt je al voor amper €20.

Tip 2: elimineer sluipverbruikers

 Wist je dat sommige elektronische apparaten tot 10% van hun energie verbruiken, zelfs wanneer ze zijn uitgeschakeld? Door gebruik te maken van slimme stekkers kun je deze sluimerende energievreters volledig loskoppelen van het stroomnet wanneer je ze niet gebruikt. Zo kan een tv die in stand-by modus staat, jaarlijks ongeveer 20 tot 40 kWh verbruiken, wat neerkomt op zo’n €4 tot €8 extra op je energierekening. Dat lijkt misschien weinig, maar recente studies tonen aan dat een gemiddeld huishouden tot 450 KWh per jaar verbruik door sluipverbruikers, wat aan de huidige prijzen (augustus 2023) meer dan €250 extra kosten oplevert.

De vaakst voorkomende sluipverbruikers zijn computers, tv’s, opladers, digicorders en printers)

Tip 3: Optimaliseer je verlichting

Voor veel mensen geen nieuwe informatie, maar toch zien we vaak bij onze klanten dat ze nog gebruik maken van de traditionele gloeilamp. Door deze te vervangen door LED-lampen, bespaar je best wat geld. Een gloeilamp van 60 watt die vier uur per dag brandt, verbruikt jaarlijks ongeveer 87 kWh, terwijl een LED-equivalent slechts 14 kWh verbruikt. Dit betekent een potentiële besparing van meer dan €15 per jaar per lamp, afhankelijk van de energieprijzen. Als je weet dat een huishouden gemiddeld 10 lampen dagelijks 4u of langer laat branden, zit je ook hier al snel aan een aardige som die je kan besparen.

Tip 4: Investeer in nieuwe technologieën!

Hoewel de initiële investering voor zonnepanelen en warmtepompen wellicht substantieel lijkt, zijn er tal van financiële incentives, subsidies en belastingvoordelen beschikbaar om de kosten te verminderen en de terugverdientijd te verkorten. Deze terugverdientijd hangt af van verschillende facturen, en ligt doorgaan tussen de 5 á 10 jaar. Dat wil zeggen dat je nog minstens 10 jaar na deze investering zichzelf heeft terugverdiend, 

Door te investeren in zonnepanelen en een warmtepomp(boiler), neem je niet alleen de controle over je energieverbruik, maar verhoog je de waarde van je huis, ben je gewapend tegen de stijgende gasprijzen, en ben je klaar voor de toekomst.

Kortom, er zijn tal van eenvoudige maatregelen die je kan treffen om je factuur te verlagen. Maar als je een grote impact wil maken op je eindafrekening op lange termijn, investeer je best in nieuwe technologieën zoals zonnepanelen en warmtepompen. Dankzij overheidssteun en hun enorm voordelige werking, heb je in geen tijd deze investering terugverdiend, en profiteer je jaren later nog van de voordelen.

Zonnepanelen Antwerpen

Vragen bij dit artikel?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Jouw Energea specialist helpt je graag verder met bijkomende informatie of een simulatie op maat van jouw verbruik.