Leveren zonnepanelen iets op als de zon niet schijnt?

  • Home
  • Projects
  • Leveren zonnepanelen iets op als de zon niet schijnt?

Leveren zonnepanelen iets op als de zon niet schijnt?

Als jij op zoek bent naar een duurzame manier om thuis energie op te wekken, maar je twijfelt of zonnepanelen wel nuttig zijn op bewolkte dagen en in de winterperiode, dan is dit artikel iets voor jou.

Wil je graag zelf energie opwekken en geld besparen op je energierekening? Dan zijn zonnepanelen echt iets voor jou! Veel mensen denken dat zonnepanelen alleen nuttig zijn op warme en zonnige dagen, maar niets is minder waar! Zelfs op bewolkte dagen en in de wintermaanden kunnen zonnepanelen nog steeds energie opwekken. Wist je dat zonnepanelen zelfs minder opbrengen op een hete zomerdag, dan op een aangename lentedag?

Wanneer presteren zonnepanelen optimaal?

De beste periode voor zonnepanelen valt niet noodzakelijk samen met de zomermaanden. Het is logisch dat in de winter, wanneer de dagen het kortst zijn en er doorgaans meer bewolking is, de stroomopbrengst van zonnepanelen het laagst is. In België bereiken zonnepanelen daarentegen hun hoogste opbrengst in mei en juni. Gedurende deze maanden is er doorgaans weinig bewolking, worden de dagen langer en is het gemiddeld minder warm dan in juli en augustus. In 2018 was 2 mei de dag met de hoogste gemiddelde opbrengst van zonnepanelen in België. In 2019 bereikten we de hoogste piek op 13 mei.

Hoe warmer, hoe beter? Toch niet!

Naast het aantal uren daglicht is ook de temperatuur een belangrijke factor die van invloed is op de opbrengst van zonnepanelen. Terwijl het aantal zonuren van belang is, speelt de temperatuur eveneens een significante rol. Bij hoge temperaturen presteren zonnepanelen namelijk minder goed. Dit komt doordat de warmte de elektronische onderdelen opwarmt, wat resulteert in verminderde prestaties, vergelijkbaar met een oververhitte gsm of laptop. Het rendement van zonnepanelen daalt gemiddeld met 4 à 6% voor elke 10 graden dat het warmer wordt. Bovendien halen zonnepanelen op mistige dagen amper 20% van hun maximale rendement.

Daglicht: de krachtbron 

Laat de zon haar licht maar schijnen, want zonnecellen hebben het nodig om elektriciteit op te wekken. Overdag is er altijd voldoende daglicht om energie te genereren. Zelfs bij een bescheiden hoeveelheid invallend licht zullen zonnepanelen al energie produceren. Maar hoe intenser het licht, hoe meer energie het systeem oplevert. Op een regenachtige dag is er minder licht dan op een stralende zomerdag. Stel je voor, op een prachtige zonnige dag in december levert een zonnepaneel aanzienlijk meer energie dan op een sombere, regenachtige dag in diezelfde maand. 

Gelukkig zijn er niet al te veel echt donkere dagen in België. Gemiddeld genomen produceert een zonnepaneel 0,7 kWh per dag gedurende het hele jaar. Op een grauwe regenachtige dag wordt er vrijwel geen energie geproduceerd. Daarentegen wekt een zonnepaneel op een stralende dag zo’n 2,1 kWh op. Dit betekent dat op een zonnige dag bijna drie keer zoveel zonne-energie wordt geoogst als het gemiddelde over het hele jaar. (En laten we niet vergeten dat het hoogseizoen loopt van begin april tot oktober!) 

Diffuus licht

 In België bestaat elke maand ongeveer de helft van het licht uit “direct licht”, dat rechtstreeks van de zon komt. De andere helft is “diffuus licht”, dat op een speelse manier op het zonnepaneel valt, niet in een rechte lijn. Gelukkig kunnen zonnepanelen ook goed overweg met dit niet-directe licht. Dankzij technologische ontwikkelingen hebben zonnepanelen een hoger vermogen gekregen. Hierdoor is het geen bezwaar meer om panelen in oostelijke of westelijke richting te plaatsen. Uiteraard zal het een verminderd rendement geven, maar rendement desalniettemin!

Nog meer rendement uit je installatie halen?

Zonnepanelen zijn een duurzame en kosteneffectieve manier om groene energie op te wekken. Maar wil je echt het meeste halen uit je zonnepanelen en je energieopbrengst maximaliseren? Dan zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Geografisch

Zonnepanelen in België vinden weliswaar geen ideale locatie, maar het rendement is opvallend hoog, tot wel 950 kWh per kWp. Hiermee kan het zich meten aan het rendement in Duitsland, een land dat vooroploopt in het gebruik van zonne-energie. 

Dakligging

Bij het plaatsen van zonnepanelen is de ligging van het dak van groot belang. De ideale hellingsgraad bevindt zich tussen de 35° en 38°. Daken met een hellingsgraad tussen 20° en 35°, of tussen 40° en 50°, kunnen 5 tot 8% van hun rendement verliezen. De oriëntatie van het dak speelt eveneens een rol. Hoewel zonnepanelen het beste presteren op een zuidelijk georiënteerd dak, betekent dit niet dat daken met een oostelijke of westelijke oriëntatie ongeschikt zijn.

Omgevingselementen

 Schaduw vormt een belangrijke factor om rekening mee te houden. Zonnepanelen die volledig in de schaduw liggen, kunnen tot 20% minder stroom opwekken. Daarom is het raadzaam om een locatie te kiezen waar direct zonlicht niet wordt gehinderd door andere gebouwen, bomen of schoorstenen.

Kortom, zonnepanelen leveren gedurende het hele jaar energie op, ook op minder zonnige dagen en in de wintermaanden. Je kan op verschillende manieren het rendement van je zonnepanelen optimaliseren. Het begint bij een doordachte plaatsing, in combinatie met een thuisbatterij om je ongebruikte stroom te benutten wanneer je het nodig hebt!

Zonnepanelen Antwerpen

Vragen bij dit artikel?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Jouw Energea specialist helpt je graag verder met bijkomende informatie of een simulatie op maat van jouw verbruik.