Het injectietarief: Wat is het & hoe kan je ervan profiteren?

  • Home
  • Projects
  • Het injectietarief: Wat is het & hoe kan je ervan profiteren?

Het injectietarief: Wat is het & hoe kan je ervan profiteren?

In deze blog gaan we dieper in op het injectietarief. Wat is het, hoe kan je er gebruik van maken, wat levert het jaarlijks op, en waarom een doordachte aanpak van je installatie noodzakelijk is.

In deze blog bespreken we het injectietarief of de terugleververgoeding, een belangrijk onderwerp waarbij we kijken naar de financiële compensatie die je ontvangt van je energieleverancier voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren, maar die je zelf niet direct kunt verbruiken. Naast het installeren van zonnepanelen is het namelijk ook essentieel om op de hoogte te zijn van de regelingen omtrent het terugleveren van elektriciteit aan het net.

De rol van de digitale meter in het terugleverproces

Met de komst van digitale meters wordt het monitoren van de energiestromen in je huishouden een stuk eenvoudiger. Deze slimme meters meten zowel de energie die je afneemt van het net als de energie die je teruglevert. Hierdoor kan je energieleverancier nauwkeurig bepalen hoeveel elektriciteit je aan het net hebt geleverd en kunnen ze je de juiste vergoeding uitkeren. 

Heb je nog geen digitale meter, dan kan je ook geen gebruik maken van deze vergoeding. Sommige andere systemen zoals een terugdraaiende teller laten je toe om op een andere manier te besparen, maar in Vlaanderen is men bezig met alle bestaande installaties te voorzien van digitale meters. Dit wordt dus de norm.

Gemiddelde bedragen: wat kun je verwachten?

De hoogte van de terugleververgoeding varieert per energieleverancier en kan ook verschillen afhankelijk van de tijd en de regio waarin je woont. Gemiddeld genomen ligt het bedrag per kilowattuur (kWh) rond de 0,05 tot 0,11 euro. Dit betekent dat voor elke kilowattuur elektriciteit die je teruglevert, je een bepaald bedrag ontvangt. Het uiteindelijke bedrag dat je ontvangt, hangt af van je energieleverancier en de specifieke voorwaarden van je contract.

Om een ruwe schatting te geven, laten we aannemen dat een gemiddeld gezin een zonnestroomsysteem heeft dat jaarlijks 4.000 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit opwekt en dat de terugleververgoeding 0,08 euro per kWh bedraagt. In dit geval zou het gezin een jaarlijkse vergoeding van 320 euro kunnen ontvangen (4.000 kWh x 0,08 euro/kWh). Maar, uiteraard gebruikt het gezin ook een deel van hun opgewekte stroom zelf. Stel dat het gezin maar 50% van deze stroom gebruikt, kunnen ze rekenen op een jaarlijkse vergoeding van €160.

Deze extra inkomst draagt bij tot het verkorten van de terugverdientijd van een zonne-installatie.

Hoe activeer ik deze vergoeding?

In België is het standaard dat de extra energie die je produceert met je zonnepanelen automatisch aan het net wordt geleverd. Dit betekent dat de elektriciteit die je niet direct zelf verbruikt, wordt teruggevoerd naar het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde energie kan vervolgens door andere gebruikers worden gebruikt.

Je hoeft dus geen apart akkoord te geven om je overtollige energie aan het net te leveren. Dit is het geval zolang je zonnepanelen correct geïnstalleerd zijn en voldoen aan de vereisten van de netbeheerder en de geldende regelgeving.


Wist je dat Energea Solutions de installatie, keuring & premieaanvragen voor al haar klanten opvolgt? Zo
ben je zeker van een compleet afgewerkte installatie die voldoet aan alle eisen, en je zo meteen kan genieten van het injectietarief. Meer info? We helpen je graag verder

Lagere energiefactuur én nog een vergoeding ontvangen?

Wanneer je overweegt om zonnepanelen te installeren en gebruik te maken van de terugleververgoeding, zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten. Ten eerste is het verstandig om de tarieven van verschillende energieleveranciers te vergelijken, zodat je een goed beeld krijgt van de vergoedingen die zij bieden. Daarnaast is het handig om rekening te houden met de maximale terugleversnelheid van je installatie en de capaciteit van je zonnepanelen. Als je een overschot aan elektriciteit produceert dat je niet kunt terugleveren, gaat deze verloren. Het is dus belangrijk om de juiste capaciteit te kiezen die past bij je energieverbruik. Alles begint dus bij een doordachte simulatie voor jouw specifieke situatie. Zo zorg je ervoor dat je op alle mogelijk manieren bespaart op jouw energiekosten.

Kortom, het injectietarief of de terugleververgoeding biedt gezinnen met zonnepanelen de mogelijkheid om financieel te profiteren van overtollige elektriciteit die aan het net wordt geleverd. Het is belangrijk om de voorwaarden te begrijpen, het eigen energieverbruik te monitoren en het maximale voordeel te halen uit deze regeling.

Zonnepanelen Antwerpen

Vragen bij dit artikel?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Jouw Energea specialist helpt je graag verder met bijkomende informatie of een simulatie op maat van jouw verbruik.