Het injectietarief: Wat is het & hoe kan je ervan profiteren?

  • Home
  • Projects
  • Het injectietarief: Wat is het & hoe kan je ervan profiteren?

Het injectietarief: Wat is het & hoe kan je ervan profiteren?

In deze blog gaan we dieper in op het injectietarief. Wat is het, hoe kan je er gebruik van maken, wat levert het jaarlijks op, en waarom een doordachte aanpak van je installatie noodzakelijk is.

Het Injectietarief is een cruciaal onderwerp voor iedereen die hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, gebruikt. Dit injectietarief heeft invloed op hoeveel je kunt besparen en hoeveel energie je terugstuurt naar het elektriciteitsnet. In deze blogpost gaan we dieper in op wat het injectietarief precies is, hoe het injectietarief werkt en welke rol de digitale meter speelt in het terugleverproces.

Wat is het injectietarief?

Het Injectietarief is het tarief dat je betaalt of ontvangt voor de elektriciteit die je terugstuurt naar het elektriciteitsnet. Deze slimme meters, zoals de digitale meter, meten zowel de energie die je afneemt van het net als de energie die je teruglevert. Hierdoor kan de energieleverancier nauwkeurig bepalen hoeveel elektriciteit je aan het net hebt geleverd en kunnen ze je de juiste terugleververgoeding uitkeren. De digitale meter speelt een cruciale rol in dit proces, omdat het de metingen nauwkeurig en transparant maakt.

De rol van de digitale meter in het terugleverproces

Met de komst van digitale meters wordt het monitoren van de energiestromen in je huishouden een stuk eenvoudiger. Deze slimme meters meten niet alleen wat je afneemt, maar ook wat je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit is vooral belangrijk voor eigenaren van zonnepanelen, omdat ze zo de exacte hoeveelheid geïnjecteerde energie kunnen meten en rapporteren aan de energieleverancier. De digitale meter elimineert de noodzaak voor schattingen en maakt het terugleverproces veel nauwkeuriger.

Potentiële Opbrengst van het Injectietarief

De hoogte van het injectietarief varieert per energieleverancier en kan ook verschillen afhankelijk van de tijd en de regio waarin je woont. Gemiddeld genomen ligt het injectietarief per kilowattuur (kWh) rond de 0,05 tot 0,11 euro. Dit betekent dat voor elke kilowattuur elektriciteit die je levert, je een bepaald bedrag ontvangt. Het uiteindelijke bedrag dat je ontvangt, hangt af van je energieleverancier en de voorwaarden van je contract over het injectietarief.

Om een ruwe schatting te geven, laten we aannemen dat een gemiddeld gezin een zonnestroomsysteem heeft dat jaarlijks 4.000 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit opwekt en dat het injectietarief 0,08 euro per kWh bedraagt. In dit geval zou het gezin een jaarlijkse terugleververgoeding van 320 euro kunnen ontvangen (4.000 kWh x 0,08 euro/kWh). Maar uiteraard gebruikt het gezin ook een deel van hun opgewekte stroom zelf. Stel dat het gezin 50% van deze stroom gebruikt, kunnen ze rekenen op een jaarlijkse vergoeding van €160.

Het injectietarief draagt bij tot het verkorten van de terugverdientijd van een zonne-installatie. De digitale meter zorgt ervoor dat je deze opbrengst nauwkeurig kunt volgen en maximaliseren.

Hoe activeer ik de terugleververgoeding van het injectietarief?

In België is het standaard dat de extra energie die je produceert met zonnepanelen automatisch aan het net wordt geleverd. Dit betekent dat de elektriciteit die je niet direct zelf verbruikt, wordt teruggevoerd naar het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde energie kan vervolgens door andere gebruikers worden gebruikt.

 Je hoeft dus geen apart akkoord te geven om overtollige energie aan het net te leveren. Dit is het geval zolang je zonnepanelen correct geïnstalleerd zijn en voldoen aan de vereisten van de netbeheerder en de geldende regelgeving.


Wist je dat Energea Solutions de installatie, keuring & premieaanvragen voor al haar klanten opvolgt? Zo
ben je zeker van een compleet afgewerkte installatie die voldoet aan alle eisen, en je zo meteen kan genieten van het injectietarief. Meer info? We helpen je graag verder

Lagere energiefactuur én nog een vergoeding ontvangen?

Wanneer je overweegt om zonnepanelen te installeren en gebruik te maken van het injectietarief , zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten. Ten eerste is het verstandig om het injtectietarief van verschillende energieleveranciers te vergelijken, zodat je een goed beeld krijgt van de vergoedingen die zij bieden. Daarnaast is het handig om rekening te houden met de maximale terugleversnelheid van je installatie en de capaciteit van je zonnepanelen. Als je een overschot aan elektriciteit produceert dat je niet kunt terugleveren, gaat deze verloren. Het is dus belangrijk om de juiste capaciteit te kiezen die past bij je energieverbruik. Alles begint dus bij een doordachte simulatie voor jouw specifieke situatie. Zo zorg je ervoor dat je op alle mogelijk manieren bespaart op jouw energiekosten.

Kortom, het injectietarief of de terugleververgoeding biedt gezinnen met zonnepanelen de mogelijkheid om financieel te profiteren van overtollige elektriciteit die aan het net wordt geleverd. Het is belangrijk om de voorwaarden te begrijpen, het eigen energieverbruik te monitoren en het maximale voordeel te halen uit deze regeling.

Zonnepanelen Antwerpen

Vragen bij dit artikel?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Jouw Energea specialist helpt je graag verder met bijkomende informatie of een simulatie op maat van jouw verbruik.