Premies tot wel €7.000 op warmtepompen in 2023

 • Home
 • Projects
 • Premies tot wel €7.000 op warmtepompen in 2023
premies wartepompen

Premies tot wel €7.000 op warmtepompen in 2023

Twijfel je nog aan de aankoop van een warmtepomp? Het Vlaams Gewest vindt het alvast een goede keuze. Daarom steunen ze jouw aankoop met premies die kunnen oplopen tot wel 50% van je aankoopfactuur. We zetten alles op een rijtje in dit artikel.

Ben je geïnteresseerd in het verwarmen van je woning met een warmtepomp? Dan kun je in aanmerking komen voor een premie van het Vlaams Gewest, op voorwaarde dat je woning vóór 2014 op het elektriciteitsnet is aangesloten. Een warmtepomp is namelijk milieuvriendelijk vanwege haar hoge energie-efficiëntie.

Waarom krijg je een premie voor je warmtepomp installatie?

Het Vlaamse Gewest steunt de aankoop van warmtepompen via premies om verschillende redenen:

Milieubescherming: Warmtepompen zijn energie-efficiënte verwarmingssystemen die gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals de warmte uit de bodem, lucht of water. Door warmtepompen te promoten, willen ze bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en de overgang naar een duurzamere energievoorziening.

Energiebesparing: Warmtepompen zijn efficiënter in het omzetten van energie dan traditionele verwarmingssystemen, zoals verwarmingsketels op gas of stookolie. Ze halen warmte uit de omgeving en verbruiken daarbij minder elektriciteit dan de warmte die ze produceren. Door het gebruik van warmtepompen te stimuleren, wil de Vlaamse overheid het energieverbruik in woningen verminderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen.

Stimuleren van de economie: Het stimuleren van de markt voor warmtepompen kan leiden tot economische groei en werkgelegenheid. Door het verstrekken van premies moedigt de overheid huiseigenaren, sociale verhuurders en investeerders aan om te investeren in warmtepompen. Dit kan leiden tot een toename van de vraag naar warmtepompen, wat op zijn beurt de productie en installatie van deze systemen stimuleert en de groene economie bevordert.

Meer energiezuinige woningen: Het gebruik van warmtepompen is een van de maatregelen om te voldoen aan de energieprestatie-eisen voor gebouwen (EPB-eisen). Door premies te verstrekken, moedigt de Vlaamse overheid huiseigenaren aan om hun woningen energiezuiniger te maken en bij te dragen aan de algemene verbetering van de energie-efficiëntie van gebouwen in Vlaanderen.

Wie komt in aanmerking voor deze premie?

Eigenaar-bewoners, sociale verhuurders en investeerders van alle categorieën komen in aanmerking voor de warmtepomppremie.

Afhankelijk van het type warmtepomp dat je laat plaatsen, krijg je uiteenlopende premies. Dit komt omdat elk type een ander prijskaartje heeft.
De premie is van toepassing op vier soorten warmtepompen:

 • Geothermische warmtepomp (bodem-water)
 • Lucht-lucht warmtepomp
 • Lucht-water warmtepomp
 • Hybride lucht-water warmtepomp

Wist je dat we bij Energea Solutions specialiseren in de lucht-water warmtepomp? Dit type warmtepompen leveren de beste prestaties in zeer goed geïsoleerde woningen, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor nieuwbouwprojecten en grondig gerenoveerde huizen. Het is namelijk erg belangrijk dat er een goede isolatie aanwezig is voor een optimaal rendement. Lees er hier alles over!

Hoeveel bedraagt jouw premie?

De hoogte van de financiële steun die je ontvangt, hangt af van verschillende factoren, zoals het type installatie, de aanvrager en de woning. Hier zijn enkele voorbeelden van de bedragen die je kunt ontvangen als eigenaar-bewoner in de laagste of middelste inkomenscategorie: 

  1. Als je kiest voor een bodem-water warmtepomp met minimaal het Europese A++ label, kun je rekenen op een royale premie van €4000.
  2. Voor een lucht-lucht model met minimaal het Europese A+ label ontvang je een premie van €300.
  3. Een water-lucht toestel met minimaal het Europese A+ label kan je een premie opleveren van €3000 tot eind 2023 (daarna, tot eind 2024, bedraagt deze premie €2250).
  4. Kies je voor een hybride warmtepomp, dan ontvang je een premie van €2000 tot eind 2023 (en daarna, tot eind 2024, nog steeds €1500). 

Er zijn echter enkele belangrijke aandachtspunten: 

  1. De premie kan nooit hoger zijn dan 50% van het factuurbedrag (exclusief btw).
  2. Als je exclusief gebruik maakt van het nachttarief, wordt de uitgekeerde steun verhoogd met 20%.
  3. Als je een elektrisch verwarmingssysteem vervangt door een warmtepomp of als je in een gebied woont zonder aardgasnet, kun je de basispremie zelfs verdubbelen!

Maar wat betekent dit voor eigenaar-bewoners in de laagste inkomenscategorie of verhuurders via een sociaal verhuurkantoor? In deze gevallen worden de uitgekeerde premies verhoogd met maar liefst 60%, tot een maximum van 50% van het factuurbedrag. Dit kan betekenen dat de premie voor een geothermische warmtepomp kan oplopen tot wel €6400. Een mooie extra beloning, toch?

En als klap op de vuurpijl, als je een bestaande elektrische verwarming vervangt of als er geen aardgasnet beschikbaar is voor jouw woning, wordt de premie nogmaals verhoogd met 50%! Dit betekent dat je kunt rekenen op een extra financieel voordeel. Zo kom je al snel aan meer dan €7.000 aan premie-voordeel.

Kortom, als je wilt bijdragen aan een duurzamere toekomst en tegelijkertijd wilt profiteren van financiële voordelen, is het installeren van een warmtepomp de juiste keuze. Met de aantrekkelijke premies die momenteel beschikbaar zijn, is het nu het perfecte moment om actie te ondernemen.  Maar let op, de premie waar je recht op hebt hangt af van veel factoren en zal in veel gevallen lager dan €7.000 liggen. Informeer je dus correct over jouw premie-bedrag! 

Overtuigd? Begin dan met besparen op je energierekening, verlaag je CO2-uitstoot en geniet van een comfortabelere woning met een warmtepomp. Neem een kijkje op onze pagina over warmtepompen en vraag je offerte vandaag nog aan!

Zonnepanelen Antwerpen

Vragen bij dit artikel?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Jouw Energea specialist helpt je graag verder met bijkomende informatie of een simulatie op maat van jouw verbruik.