Warmtepompen

Duurzame warmte voor jouw huis

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een energiezuinig, milieuvriendelijk en zeer comfortabel systeem dat wordt gebruikt voor verwarming, koeling en de productie van sanitair warm water in woningen. Door gebruik te maken van natuurlijke bronnen zoals de aardbodem, omgevingslucht of grondwater, haalt een warmtepomp gratis energie en zet deze om in warmte. Met een warmtepomp ben je volledig voorbereid op de toekomst wat betreft je verwarmingsinstallatie.

Snel navigeren

Door de stijgende vraag naar warmtepompen kunnen er wachttijden ontstaan. Vraag snel je offerte aan om zeker te zijn van een vlotte plaatsing!

Hoe werkt een warmtepomp?

Het werkingsprincipe van een warmtepomp is gebaseerd op de compressietechniek en kun je vergelijken met de werking van een koelkast.

De warmte die de pomp aan de omgeving onttrekt, wordt via een koelvloeistof getransporteerd. Die koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt snel. De damp die zo ontstaat, wordt daarna via een compressor samengeperst totdat hij een hogere temperatuur heeft dan de lucht of het water van de centrale verwarmingsinstallatie in de woning.

Vervolgens komt de damp in een condensor terecht, waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Ten slotte verlaagt een ontspanningsventiel de druk opnieuw zodat de damp afkoelt en condenseert, waarna de kringloop opnieuw kan beginnen.

Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Die kun je van het net halen, maar ook gedeeltelijk zelf produceren via zonnepanelen.

Meer informatie nodig, of op zoek naar een offerte op maat? Vul het formulier in en we nemen snel contact op!

  Verschillende soorten warmtepompen

  Er zijn tal van verschillende types warmtepompen, onder te verdelen in Hybride of Elektrische; en dan Lucht/water, Water/water, Lucht/lucht en Aardwarmte.
  Bij Energea specialiseren we ons in de  elektrische lucht/water variant, om enkele goede redenen:

  1. Besparing op stookkosten.
  2. Verlaging van de CO2-uitstoot.
  3. Geschikt voor all-electric oplossingen.
  4. Geen vergunning nodig voor installatie.
  5. Ruime subsidie beschikbaar (ca. €3.000).
  6. Snelle installatie, vaak binnen één dag.
  7. Mogelijkheid om te koelen in de zomer met de airco-functie.

  Dit type warmtepompen leveren de beste prestaties in zeer goed geïsoleerde woningen, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor nieuwbouwprojecten en grondig gerenoveerde huizen. Het is namelijk erg belangrijk dat er een goede isolatie aanwezig is voor een optimaal rendement.

  Onze experts vertellen je er graag alles over, vul het formulier in bovenaan de pagina en we bekijken samen de mogelijkheden

  Uit welke onderdelen bestaat een warmtepomp?

  Onze lucht/water-warmtepomp is een efficiënt alternatief voor de traditionele cv-ketel. Het bestaat uit een buitenunit, een binnenunit en een boiler

  De buitenunit van onze warmtepomp kan op diverse locaties rondom je huis worden geplaatst, zoals aan de gevel, op het dak of op de grond. Deze haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze door aan de binnenunit. Hier wordt het gebruikt om water voor verwarming en kraanwater op de juiste temperatuur te brengen. De binnenunit kan ook omschakelen naar koeling indien nodig. 

  De boiler dient als opslag voor warm tapwater. In ons geval is de boiler geïntegreerd in de binnenunit, waardoor je slechts één compact apparaat in huis hoeft te plaatsen. Om ervoor te zorgen dat het verwarmingssysteem voldoende verwarmingswater heeft, wordt dit opgeslagen in een buffervat. Hierdoor heb je altijd voldoende capaciteit voor verwarming. 

  Kosten & besparingen van een warmtepomp

  In een goed geïsoleerde eengezinswoning besteedt een huishouden gemiddeld €680 per jaar aan gas. Dit gas wordt gebruikt voor verwarming, warm water en koken. Door over te stappen op een volledig elektrische warmtepomp, die stroom gebruikt in plaats van gas, kan er jaarlijks een besparing tot wel €320 worden gerealiseerd.

  Hoewel een warmtepomp gas bespaart, zal je elektriciteitskost toenemen. Dit komt doordat een warmtepomp elektriciteit gebruikt, terwijl een cv-ketel gas verbruikt. In termen van kosten per energie-inhoud blijft gas aanzienlijk goedkoper dan elektriciteit. Maar, net omdat een warmtepomp veel efficiënter verwarmt, bespaar je uiteindelijk op je totale energiefactuur. Heb je daarnaast nog zonnepanelen? Dan kan je de extra elektriciteitskost deels opvangen en nog meer besparen.

  Premies tot wel €7.000 op warmtepompen in 2023

  Twijfel je nog aan de aankoop van een warmtepomp? Het Vlaams Gewest vindt het alvast een goede keuze. Daarom steunen ze jouw aankoop met premies die kunnen oplopen tot wel 50% van je aankoopfactuur. Ontdek alles over de premie.

  Combinaties met warmtepompen

  De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen biedt aanzienlijke voordelen, vooral wanneer de warmtepomp ook wordt gebruikt om je sanitair warm water te verwarmen. Deze configuratie stelt je in staat om je eigen energieverbruik te vergroten. Door gebruik te maken van een regelsysteem voor elektrische warmte of de instellingen van je warmtepomp, kun je je sanitair water automatisch laten verwarmen op momenten dat je zonnepanelen stroom produceren. Het thermische voorraadvat zorgt ervoor dat het water langere tijd warm blijft. Gedurende de lente- en zomermaanden kunnen je zonnepanelen grotendeels voorzien in de energiebehoefte van je warmtepomp voor het verwarmen van sanitair warm water.

  ZIt je met vragen over warmtepompen? Benieuwd of het voor jou een besparing oplevert, en wel hoeveel? Neem vandaag nog contact op met ons voor informatie of een offerte op maat.

  Meer dan 2000 klanten gingen jou voor!

  Bij Energea Solutions kies je voor een klantendienst die altijd klaarstaat om jou te ondersteunen bij het kiezen van de juiste oplossing voor jouw zonne-energiesysteem. 

  Onze gepassioneerde energie- en financiële adviseurs, samen met onze ervaren en gecertificeerde installateurs, werken samen om jou de beste service en maatwerk te bieden. Onze persoonlijke aanpak staat garant voor een naadloze ervaring, waarbij jouw wensen en behoeften centraal staan. Wij zijn er om jou te helpen bij elke stap van het proces, van advies tot installatie en verder.

  Jouw warmtepomp snel en vakkundig geïnstalleerd?

  Op zoek naar een betrouwbare en professionele installateur in Antwerpen en omstreken? Laat ons jou helpen bij het installeren van een warmtepomp en bespaar op jouw energierekening.

  Kom je in aanmerking voor een maandelijks afbetalingsplan ? We zoeken het graag voor je uit!